Etukuva

Ferroplanin toimittama kompostointilaitos on Vietnamissa paikallinen nähtävyys

Suomalaisella kuluttajalla jätteiden lajittelu tulee jo lähes selkäytimestä, mutta kehittyvissä maissa kierrätysideologia on usein vasta lapsenkengissä. Vietnamissa otettiin kuitenkin jättiharppaus eteenpäin vuonna 2013, kun Ferroplanin toimittama kompostointilaitos aloitti toimintansa Binh Duongin maakunnassa, noin 50 kilometrin päässä Saigonista.

Nyt myös Etelä-Vietnamissa pystytään muuttamaan jäte rahaksi, kun orgaaninen aines voidaan kompostoida ja kierrätyskelpoista materiaalia saadaan talteen jätteen joukosta. Vietnamilaiset saavat myytävää orgaanista ainesta laitokselta kuusi tonnia tunnissa.

– Kompostointilaitoksemme on sikäläisessä infrastruktuurissa todellinen edelläkävijä. Yliopisto-opiskelijoita ja muita vieraita saapuu bussilasteittain tutustumaan sen toimintaan ja ratkaisuihin. Investointi on sikäläisellä mittapuulla ollut poikkeuksellisen suuri, mutta se toimii hyvänä malliesimerkkinä kehittyvälle yhteiskunnalle, toteaa ympäristöprojektien projektipäällikkö Miika Koskela Ferroplanilta.

Noin seitsemän miljoonan euron kokonaisinvestoinnista puolet kului infraan, kuten rakennuksiin, pyöräkuormaajiin ja aumankääntäjiin ja puolet jätteiden erottelulinjaston laiteinvestointeihin.

Vietnamissa jätteitä ei vielä syntypaikkalajitella, vaan kaikki päätyy yhteen ja samaan jäteastiaan. Kompostointilaitoksen urakka on siis mittava ja monivaiheinen. Kompostoitava aines on seulottava sekajätteestä, jota saapuu laitokseen 420 tonnia joka päivä vuoden ympäri. Kierrätyskelpoiset jakeet, kuten alumiini, jota sikäläisessä jätteessä on paljon, erotellaan käsin. Alumiinilla on jätteenäkin rahallista arvoa, joten siksi sen erittelyyn kannattaa panostaa.

– Orgaanisen jakeen lisäksi rauta ja muut magneettiset aineet erotellaan mekaanisesti, mutta laitoksella tehdään myös paljon töitä käsierottelulinjalla. Kaikkia työvaiheita ei olla vielä edes valmiita korvaamaan tekniikalla, koska työpaikat ovat kehittyvälle maalle niin tärkeitä.

Pelisilmää ja toimivinta teknologiaa

Kansainvälisessä kumppanuudessa toimittajalta vaaditaan aina pelisilmää paikallisille oloille ja ymmärrystä esimerkiksi työkulttuurien välisiä eroja kohtaan. Koskela pääsi perehtymään näihin omakohtaisesti, kun hän valvoi sähkötöitä paikan päällä. Joskus työmaalla oli neljä miestä, vaikka piti olla kymmenen. Ferroplanilla oli kohteessa myös oma suomalainen projektipäällikkö, joka asui Vietnamissa useamman vuoden.

Vaikka kaikkea ei voikaan mekanisoida, voi luotettava toimittaja kuitenkin vaikuttaa siihen, että käsierottelulinjoilla työskentelyolosuhteet ovat asianmukaiset eikä työturvallisuudesta tingitä. Länsimaiset työnteon periaatteet ovat tärkeitä askelia kohti teollisempaa yhteiskuntaa.

Ferroplanilla oli pitkästä ja haastavasta projektista kokonaisvastuu, sillä se hankki myös muut projektissa tarvittavat toimittajat. Kumppaneita valikoitui lopulta kolme, joista yksi oli suomalainen Allu Finland Oy. Miika Koskela pitää Ferroplanin kilpailuetuna juuri sitä, ettei yritys ole sidottu tiettyihin toimittajiin, vaan jokaisen projektiin voidaan valita aina se kaikkein tarkoituksenmukaisin kumppani.

Kompostointilaitoksessa on kaikkiaan kymmenen Ferroplanin hihnakuljetinta esikäsittelyssä ja 12 jälkikäsittelyssä. Kokonaisuuteen kuuluu myös kolme magneettierottelijaa. Esikäsittelylaitokselta orgaaninen jäte matkaa esikypsennykseen, jossa se kompostoituu tarkoin määritellyissä kosteus- ja lämpöolosuhteissa 21 päivän ajan. Jatkokypsennysvaihe kestää 27 päivää.

Kun orgaaninen aines on lopulta kompostoitunut, se seulotaan vielä koon mukaan. Osaa materiaalista käytetään läheisen kaatopaikan maisemointiin, mikä tämäkin on suora kustannushyöty asiakkaalle. Osa päätyy myyntiin pussitettuna kompostimullan tapaan.

 Linkki
yhdyskuntajätteen käsittely kompostointilaitos municipal waste treatment
yhdyskuntajätteen käsittely kompostointilaitos municipal waste treatment

Kiitos mielenkiinnostasi Ferroplanin tuotteita kohtaan!
Mistä aihealueista olet kiinnostunut?

Kiitos yhteydenotosta!

Olemme yhteydessä mahdollisimman pian.